To propozycja na ciepłą kolację lub na spotkanie ze znajomymi, a jeśli coś nam zostanie, możemy zabrać do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Z podanej porcji wyszło mi 10 bułeczek.
SKŁADNIKI
Ciasto:
½ szkl. ciepłego mleka,
¼ szkl. ciepłej wody,
20 g drożdży,
1 płaska łyżeczka cukru,
1 płaska łyżeczka soli,
3 łyżki mąki graham,
ok. 2 szkl. mąki pszennej Basia + mąka do
posypywania,
2 łyżki oleju
Nadzienie:
20 dag pieczarek,
½ cebuli,
sól o'Sole,
pieprz, papryka słodka w
proszku,
10 dag startego sera,
5 parówek,
ketchup,
2 łyżki masła
Dodatkowo:
rozkłócone jajko
WYKONANIE
Nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy
drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło,
podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy solą, pieprzem i
papryką, smażymy na małym ogniu aż odparują. Parówki obieramy
z osłonek foliowych, każdą dzielimy na 2 równe części
Ciasto: Do ciepłej wody i mleka
wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej,
mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut w ciepłe
miejsce. Następnie dodajemy obie mąki, sól oraz olej, wyrabiamy
ciasto, podsypujemy w miarę potrzeby mąką. Odstawiamy na godzinę
w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką,
rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na 10 równych części
(każda część na szerokość parówki którą będziemy nadziewać
ciasto.)
Kawałek ciasta drożdżowego smarujemy
ketchupem układamy warstwę pieczarek, parówkę i ser, drugi koniec
ciasta nacinamy, zawijamy. Robimy tak do wyczerpania składników,
Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, następnie smarujemy
jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach.
.
jakie fajne:)
OdpowiedzUsuń