To propozycja na ciepłą kolację lub na spotkanie ze znajomymi, a jeśli coś nam zostanie, możemy zabrać do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Z podanej porcji wyszło mi 10 bułeczek.
SKŁADNIKI
Ciasto:
½ szkl. ciepłego mleka,
¼ szkl. ciepłej wody,
20 g drożdży,
1 płaska łyżeczka cukru,
1 płaska łyżeczka soli,
3 łyżki mąki graham,
ok. 2 szkl. mąki pszennej Basia + mąka do
posypywania,
2 łyżki oleju
Nadzienie:
20 dag pieczarek,
½ cebuli,
sól o'Sole,
pieprz, papryka słodka w
proszku,
10 dag startego sera,
5 parówek,
ketchup,
2 łyżki masła
Dodatkowo:
rozkłócone jajko
WYKONANIE
Nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy
drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło,
podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy solą, pieprzem i
papryką, smażymy na małym ogniu aż odparują. Parówki obieramy
z osłonek foliowych, każdą dzielimy na 2 równe części
Ciasto: Do ciepłej wody i mleka
wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej,
mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut w ciepłe
miejsce. Następnie dodajemy obie mąki, sól oraz olej, wyrabiamy
ciasto, podsypujemy w miarę potrzeby mąką. Odstawiamy na godzinę
w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką,
rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na 10 równych części
(każda część na szerokość parówki którą będziemy nadziewać
ciasto.)
.
jakie fajne:)
OdpowiedzUsuń