Z tego ciasta wychodzą niezwykle mięciutkie i puszyste rogaliki.
SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej,
15 g drożdży świeżych,
100 ml ciepłej wody,
100 ml ciepłej maślanki,
2 łyżki oleju,
2 łyżki cukru,
szczypta soli
Dodatkowo:
marmolada do nadziewania,
lukier,
jajko do posmarowania
WYKONANIE
W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże
z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15
minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę, sól, dodajemy
maślankę, olej i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od
rąk. Dzielimy na 2 części, formujemy kulki, każdą rozwałkowujemy na okrąg,
który dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszym brzegu kładziemy
łyżeczkę nadzienia, zwijamy brzegi do środka, a następnie
formujemy rogaliki. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe
miejsce na 15 minut. Następnie smarujemy jajkiem wierzch, pieczemy
ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy lukrem.
Ciasto na maślance to dla mnie nowość :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować :)
Czy maślanke można zastąpić kefirem
OdpowiedzUsuńRobiłam tylko na maślance
Usuń