poniedziałek, 6 lutego 2017

ROGALIKI NA MAŚLANCE

Z tego ciasta wychodzą niezwykle mięciutkie i puszyste rogaliki.

 



 


SKŁADNIKI

15 g drożdży świeżych,
100 ml ciepłej wody,
100 ml ciepłej maślanki,
2 łyżki oleju,
2 łyżki cukru,
szczypta soli



Dodatkowo:
marmolada do nadziewania,
lukier,
jajko do posmarowania




WYKONANIE

W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę, sól, dodajemy maślankę, olej i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Dzielimy na 2 części, formujemy kulki, każdą rozwałkowujemy na okrąg, który dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy brzegi do środka, a następnie formujemy rogaliki. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie smarujemy jajkiem wierzch, pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy lukrem.




3 komentarze:

  1. Ciasto na maślance to dla mnie nowość :)
    Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy maślanke można zastąpić kefirem

    OdpowiedzUsuń