Dawno nie jadłam tego ciasta, więc postanowiłam je zrobić. Kruche ciasto, a między nim pyszne jabłka w budyniowej otoczce. Pychotka. Ciasto to doskonałe jest na każdą okazję, czy do niedzielnej kawy.
SKŁADNIKI
Ciasto:
250 g mąki krupczatki,
125 g mąki pszennej,
150 g masła,
2 żółtka,
½ szkl. cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany 18%,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
szczypta soli
Masa budyniowa:
400 ml mleka,
1 budyń waniliowy,
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
4 jabłka,
cukier puder,
2 łyżki kaszy manny
WYKONANIE
Mąki mieszamy z solą i proszkiem do
pieczenia, dodajemy pokrojone masło, szybko ze sobą rozcieramy,
następnie dodajemy resztę składników, zagniatamy. Dzielimy na 2
części: pierwszą większą, drugą mniejszą. Wkładamy do
woreczków foliowych, a następnie na 30 minut do zamrażarki.
Blaszkę o wymiarach 20x25 cm wykładamy pergaminem. Większą część
schłodzonego ciasta rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy
widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10
minut. 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem, do
gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Jabłka obieramy, usuwamy
gniazda nasienne, dzielimy na 4 części. Podpieczone ciasto
posypujemy kaszą manną, układamy jabłka, zalewamy gorącym
budyniem, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do
piekarnika, pieczemy około 35-40 minut. Po wystudzeniu ciasto
posypujemy cukrem pudrem.
Robię podobne. Takie ciasta są przepyszne i nie znam osoby, która umiałaby się im oprzeć ;)
OdpowiedzUsuńja też je uwielbiam
Usuń