niedziela, 26 lutego 2017

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM

 Dawno nie jadłam tego ciasta, więc postanowiłam je zrobić. Kruche ciasto, a między nim pyszne jabłka w budyniowej otoczce. Pychotka. Ciasto to doskonałe jest na każdą okazję, czy do niedzielnej kawy.







SKŁADNIKI

Ciasto:
250 g mąki krupczatki,
125 g mąki pszennej,
150 g masła,
2 żółtka,
½ szkl. cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany 18%,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
szczypta soli

Masa budyniowa:
400 ml mleka,
1 budyń waniliowy,
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
4 jabłka,
cukier puder,
2 łyżki kaszy manny




WYKONANIE

Mąki mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, szybko ze sobą rozcieramy, następnie dodajemy resztę składników, zagniatamy. Dzielimy na 2 części: pierwszą większą, drugą mniejszą. Wkładamy do woreczków foliowych, a następnie na 30 minut do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach 20x25 cm wykładamy pergaminem. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na 4 części. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy jabłka, zalewamy gorącym budyniem, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 35-40 minut. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.





2 komentarze:

  1. Robię podobne. Takie ciasta są przepyszne i nie znam osoby, która umiałaby się im oprzeć ;)

    OdpowiedzUsuń