To pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie nie tylko dla maluchów. Zazwyczaj przygotowuję je w weekendy gdy mam więcej czasu na celebrowanie posiłków.
SKŁADNIKI na 12 placuszków
4 czubate łyżki kaszy manny Cenos,
100 ml maślanki,
1łyżka cukru brązowego (można użyć
zwykłego lub waniliowego),
3 łyżki płatków orkiszowych Cenos,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 jajko,
olej kokosowy do smażenia,
owoce do podania,
rozpuszczona czekolada
WYKONANIE
Kaszę zalewamy maślanką, odstawiamy
na 10 minut aż napęcznieje. Dodajemy jajko, mieszamy, dodajemy
cukier, mąkę, sodę i płatki orkiszowe, mieszamy ze sobą aby
wszystkie składniki się połączyły.Ciasto powinno mieć troszkę
gęściejszą konsystencje niż naleśniki. Na patelni rozgrzewamy
olej kokosowy. Łyżką nakładamy porcję ciasta, smażymy z obu
stron na złoto. Podajemy z ulubionymi owocami oraz rozpuszczoną
gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz