poniedziałek, 20 lutego 2017

ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI NA GRAHAMOWYM SPODZIE

Kto z nas nie lubi zapiekanki z pieczarkami z budki? Dziś mam dla Was propozycję na zdrowszą wersję, bo domową i na grahamowym spodzie. Pyszna propozycja na obiad i kolację.









SKŁADNIKI

Ciasto:

30 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
150 g mąki graham,
150 g mąki pszennej,
2 łyżki oliwy,
½ łyżeczki soli,
¾ szkl. ciepłej maślanki,
5 łyżek ciepłej wody

Nadzienie:
kilka plastrów grubej kiełbasy,
sos pomidorowy (taki jak do pizzy),
25 dag pieczarek,
½ cebuli,
2 łyżki masła,
ketchup,
4 łyżki startego żółtego sera,
sól,
pieprz,
papryka słodka




WYKONANIE

Ciasto:

W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy maślankę, oliwę i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk i utworzy się kulka. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1cm.




Nadzienie:
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, a następnie pieczarki. Dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku przyprawami.
Ciasto smarujemy sosem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry, pieczarki, ogórka pokrojonego w plastry, posypujemy serem żółtym. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu polewamy ketchupem i posypujemy prażoną cebulką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz