sobota, 25 lutego 2017

GRAHAMKI

W weekend kiedy mam więcej czasu staram się piec domowe pieczywo: bułeczki pszenne, rogaliki czy też grahamki. Doskonałe na śniadanie czy kolację, troszkę czasu zajmuje ich zrobienie, ale są pyszne.








SKŁADNIKI

100 ml ciepłej wody,
150 ml mleka,
20 g drożdży,
1 płaska łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
150 g mąki pszennej,
200 g mąki graham,
2 łyżki oleju,
2 łyżki łuskanego słonecznika,
1 łyżeczka czarnuszki





WYKONANIE 
 
W wodzie rozrabiamy drożdże, cukier oraz łyżkę mąki pszennej, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Do miski wsypujemy obie mąki, sól, podgrzane mleko oraz zaczyn, na końcu dodajemy ziarna i olej, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto dzielimy na 9 części, formujemy bułki, układamy na formie wyłożonej pergaminem, każdą bułkę nacinamy na krzyż ostrym nożem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach aż się zarumienią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz