poniedziałek, 13 lutego 2017

CIASTECZKA ORZECHOWO-OWSIANE

Od jakiegoś czasu piekę różne ciasteczka z płatkami owsianymi, tym razem wzbogaciłam je o orzechy włoskie. Ciasteczka te długo zachowują świeżość i są miękkie. 1-2 ciasteczka do kawy czy z kubkiem mleka, idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

 





SKŁADNIKI
100 g masła,
3,5 łyżki cukru brązowego,
1 jajko,
60 g mąki pszennej,
20 g mąki krupczatki,
60 g orzechów włoskich zmielonych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
50 g czekoladowych dropsów



WYKONANIE 

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie resztę składników, które mieszamy łyżką. Na blaszkę wykładamy ciasto, mokrymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach na złoty kolor. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz