Przepyszne ciasto miodowe przekładane masą kajmakowo-kawową oraz warstwą masy śmietanowej, słodki smak przełamują powidła śliwkowe, a orzeszki dopełniają smaku. Ciasto smakuje najlepiej po 2-3 dniach z gorącą herbatą ... mniam ...
SKŁADNIKI
Ciasto miodowe:
3,5 szkl. mąki,
1 kostka masła,
3/4 szkl. cukru,
2 łyżeczki sody,
3 łyżki miodu,
2 jajka,
2 łyżki śmietany
Krem kajmakowy:
200 g masła,
400 g masy kajmakowej,
1 łyżeczka kawy mielonej Skworcu
Masa śmietanowa:
330 ml kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
1 śmietan-fix,
powidła śliwkowe
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
WYKONANIE
Ciasto miodowe: Z
podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części.
Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy 10
min w 180 stopniach, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą.
Krem kajmakowy:masło
ucieramy dodajemy 2/3 kajmaku, dodajemy kawę.
Masa
śmietanowa: cukier
mieszamy z fixem, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier.
Pierwszy blat ciasta smarujemy masą kajmakową, przykładamy drugim
plackiem, dociskamy. Drugi blat smarujemy powidłami, a następnie
masą śmietanową. Przykładamy trzeci placek, smarujemy odłożonym
kajmakiem, polewamy polewą, posypujemy obficie orzechami.
Te wszystkie warstwy, mmm... Coś cudownego!
OdpowiedzUsuńPyszności! Wygląda bardzo apetycznie i smakowicie :) To ciasto do zrobienia na dzisiaj - bardzo dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńMmm kocham takie ciasta.:) Mogę kawałek?
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
mhmmmm, z kajmakiem na pewno smakuje cudownie
OdpowiedzUsuńTo ciasto na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńAniu pyszne ciacho upiekłaś :)
OdpowiedzUsuń