sobota, 4 lutego 2017

MIODOWIEC Z KAJMAKIEM

Przepyszne ciasto miodowe przekładane masą kajmakowo-kawową oraz warstwą masy śmietanowej, słodki smak przełamują powidła śliwkowe, a orzeszki dopełniają smaku. Ciasto smakuje najlepiej po 2-3 dniach z gorącą herbatą ... mniam ...





SKŁADNIKI

Ciasto miodowe:
3,5 szkl. mąki,
1 kostka masła,
3/4 szkl. cukru,
2 łyżeczki sody,
3 łyżki miodu,
2 jajka,
2 łyżki śmietany
Krem kajmakowy:
200 g masła,
400 g masy kajmakowej,
1 łyżeczka kawy mielonej Skworcu

Masa śmietanowa:
330 ml kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
1 śmietan-fix,
powidła śliwkowe

Dodatkowo: 
polewa czekoladowa



WYKONANIE
Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy 10 min w 180 stopniach, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą. 

Krem kajmakowy:masło ucieramy dodajemy 2/3 kajmaku, dodajemy kawę.

Masa śmietanowa: cukier mieszamy z fixem, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier.
Pierwszy blat ciasta smarujemy masą kajmakową, przykładamy drugim plackiem, dociskamy. Drugi blat smarujemy powidłami, a następnie masą śmietanową. Przykładamy trzeci placek, smarujemy odłożonym kajmakiem, polewamy polewą, posypujemy obficie orzechami.




6 komentarzy:

  1. Te wszystkie warstwy, mmm... Coś cudownego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Wygląda bardzo apetycznie i smakowicie :) To ciasto do zrobienia na dzisiaj - bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm kocham takie ciasta.:) Mogę kawałek?
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. mhmmmm, z kajmakiem na pewno smakuje cudownie

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto na pewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu pyszne ciacho upiekłaś :)

    OdpowiedzUsuń