piątek, 6 stycznia 2017

BISZKOPTOWA KRAJANKA Z ORZECHAMI

Rewelacyjne biszkoptowe ciasto przełożone kremem oraz bezą pełną orzechów, a smaku dodaje dżem wiśniowy. Całość polana jest polewą czekoladową. Polecam to ciasto na imieniny czy inne rodzinne okazje.

 





SKŁADNIKI

Biszkopt:
blaszka: 24x38 cm
7 jajek,
¾ szkl. cukru,
1 szkl. mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza orzechowa:
5 białek,
5 łyżek cukru,
200 g zmielonych orzechów włoskich,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 kostka masła,
1 szkl. mleka,
¾ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:
dżem wiśniowy,
polewa czekoladowa,



WYKONANIE

Biszkopt:
Żółtka ubijamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na końcu dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 placki.

Beza orzechowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie zmielone orzechy, mąki i proszek do pieczenia – delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25 – 30 minut na złoty kolor.

Krem:
W 1/3 mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyń, następnie kakao a na końcu spirytus.

Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, następnie połową kremu, przykrywamy bezą orzechową, smarujemy resztą kremu, przykrywamy drugim blatem. Całość polewamy polewą.

2 komentarze:

  1. Aniu a czy jest to typowy wypiek na Święto Trzech Króli? Fajne ciacho ale czy tradycyjne? znasz pochodzenie?

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne ciacho, prezentuje się znakomicie, pewnie jest pyszne:) czy aby na pewno jest jednak związane z tradycyjnymi wypiekami z okazji święta 3 króli? dołączyłaś je do akcji...

    OdpowiedzUsuń