niedziela, 8 stycznia 2017

FAWORKI

Faworki, inaczej zwane chrusty, są nieodłącznym elementem karnawału. Żeby wyszły niezwykle chrupiące trzeba się trochę namęczyć, ubijając wałkiem przez kilka minut. Aby były jeszcze bardziej chrupiące, dodałam trochę mąki krupczatki. Do ciasta na faworki nie dodałam cukru, dopiero po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. 

Wypiek ten nie jest zbyt słodki, dlatego idealnie z nim komponuje się słodkie czerwone wino Monte Santi o intensywnym owocowym aromacie. Dlatego jeśli szukacie dobrego wina na imprezę karnawałową zdecydowanie polecam Monte Santi.









SKŁADNIKI
1 szkl. mąki pszennej,
½ szkl. mąki krupczatki,
3 żółtka,
3 łyżki śmietany,
2 łyżki wódki,
szczypta soli
olej do smażenia,
cukier puder do posypania




WYKONANIE

Na stolnicy łączymy obie mąki, robimy dołek, dodajemy szczyptę soli, żółtka, śmietanę oraz wódkę. Wyrabiamy ciasto, następnie bijemy tłuczkiem ok. 10 minut aby wtłoczyć powietrze (zabieg ten ma na celu nadanie chrupkości faworkom). Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, tniemy w prostokąty o długości 10 cm i szerokości ok.3 cm, środek każdego paska nacinamy, przewlekamy koniec jednego przez dziurkę. Robimy tak zresztą ciasta. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Na pewno przepis dobry, ale dyskwalifikacja za smażenie na oleju. Pączki, chrusty smaży się na smalcu, koniec i kropka. Kto uważa,że jest inaczej po prostu się nie zna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może się nie znam, każdy ma prawo do własnego zdania

      Usuń