środa, 13 kwietnia 2016

PUSZYSTE NALEŚNIKI

chyba każdy z nas lubi naleśniki od dzieciństwa, przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis, z tego ciasta wychodzą puszyste i pożywne naleśniki ok. 8 sztuk. Doskonale smakują z serem, smażonymi jabłkami czy dżemem. Ja użyłam dżemu wiśniowego od Dagomy, który świetnie nadaje się jako farsz do naleśników.





SKŁADNIKI

1 szkl. mleka,
¼ szkl. wody,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
mąka pszenna ok. 8-10 łyżek,
2 łyżki oleju

do smarowania:
dżem wiśniowy DAGOMA



WYKONANIE
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i wodę, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy sól, cukier i sodę oczyszczoną oraz po łyżce mąki (mąki dodajemy tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany), na końcu dodajemy olej. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, gdyby ciasto za bardzo zgęstniało dodajemy trochę mleka lub wody. Podajemy z dżemem lub ulubionymi dodatkami.

6 komentarzy:

  1. bardzo lubię naleśniki, aż naszła mnie ochota.. :) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne jak malowane :) Ja najbardziej lubię właśnie na słodko z dżemem :) A dzisiaj smażyłam pełnoziarniste do wytrawnego farszu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również najbardziej lubię na słodko, Kasiu czekam na Twój przepis ;)

      Usuń
  3. Jak długo robi się takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maksymalnie że smażeniem 30 min, wersja dla niecierpliwych: wymieszanie składników trzepaczka, odstawienie na 5 minut i można smażyć

      Usuń
  4. Właśnie wypróbowałam Twój przepis i wyszły rewelacyjnie. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń