wtorek, 12 kwietnia 2016

KLOPSIKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI

pożywny obiad i bardzo smaczny





SKŁADNIKI
40 dag zmielonej łopatki wieprzowej
1 jajko,
1 kajzerka,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 płaska łyżeczka majeranku,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
1/3 czerwonej papryki,
szczypta cukru,
mąka,
1 łyżka śmietany,
olej



WYKONANIE 

Bułkę moczymy w wodzie. Mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny, wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory suszone kroimy w kosteczkę, dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy podłużne klopsiki, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni na 3 łyżkach oleju. Smażymy z każdej strony, podlewamy gorącą wodą, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, paprykę słodką, cukier oraz majeranek. Dusimy ok. 15 minut pod przykryciem, doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie oraz śmietaną. 



Klopsiki podałam z ryżem basmati Cenos, który idealnie pasuje do takich dań.




2 komentarze: