czwartek, 21 kwietnia 2016

CIASTO SHREK Z ANANASEM

Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto. 

 



 

SKŁADNIKI

CIASTO:
5 jajek,
3/4 szkl. cukru,
1 szkl. mąki pszennej,
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu,
1 łyżka kakao

Zielona masa:
3 szkl. zielonego soku Kubuś
2 budynie waniliowe,
1/2 galaretki o smaku kiwi,
 
Masa biała:
300 ml śmietany 30%,
2 serki waniliowe po 150 g każdy,
2 śmietan-fixy,
3 łyżki cukru pudru
 
Dodatkowo:
delicje malinowe,
galaretka malinowa,
3 plastry ananasa,
1/2 op. galaretki o smaku kiwi

  WYKONANIE
CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Na końcu dodajemy ocet. Wylewamy na blaszkę o wym. 24x38 cm. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
Masa zielona: 2 szkl. soku zagotowujemy. W pozostałym soku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego soku, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę w proszku i mieszamy do rozpuszczenia.
Masa biała: ubijamy kremówkę, dodajemy serek a na końcu usztywniacz wymieszany z cukrem pudrem.
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzącej wody. 
Galaretkę kiwi rozpuszczamy w 0,5 szkl. wrzącej wody, przelewamy do naczynia, zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Po stężeniu kroimy w kostkę. Ananasa drobno kroimy.
Wykonanie ciasta: Biszkopt smarujemy przestudzoną zieloną masą, układamy delicje, przykrywamy jasnym kremem. Posypujemy ananasem i zieloną galaretką. Zalewamy galaretką malinową.

 


3 komentarze: