sobota, 12 marca 2016

PYSZNOTKA Z ORZECHAMI

Ciasto zachwyca bogactwem smaków. W tradycyjnym przepisie masa jest budyniowa, u  mnie natomiast wzbogacona kakao i alkoholem, a całe ciasto polane polewą. Pamiętam, gdy jadłam je po raz pierwszy. Bardzo często gości w moim rodzinnym domu, zwłaszcza na święta i innych imprezach okolicznościowych.

 


SKŁADNIKI

CIASTO: (forma 24x38cm)
3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
2 łyżki smalcu
4 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżka śmietany

Dodatkowo:
ok. 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
rodzynki
powidła śliwkowe
Na bezę:
4 białka
10 łyżek cukru

KREM:
1 budyń śmietankowy
1 kostka masła
1 szklanka mleka
3/4 szkl. cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki wódki

Dodatkowo: 
 polewa czekoladowa




WYKONANIE 

Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy powidłami, posypujemy rodzynkami i połową orzechów. 

Beza: Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, mieszamy. Połowę piany wykładamy na wcześniej posypane ciasto orzechami.
To samo robimy z drugim ciastem. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy kremem. Wierzch ciasta można polać polewą.

Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakako i alkohol.

 

2 komentarze: