niedziela, 31 lipca 2016

KAWOWE BABECZKI Z JAGODAMI

 w sezonie jagodowym staram się przygotowywać różne smakołyki z dodatkiem świeżych jagód




 


SKŁADNIKI

na 6 tartaletek:
Ciasto:
1 ¼ szkl. mąki krupczatki,
150 g masła,
1/3 szkl. cukru,
szczypta soli,
2 łyżeczki ciemnego kakao,
2 łyżki zimnej wody,
1 żółtko

Krem kawowy:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g masła,
2 łyżki kawy sypanej

Dodatkowo:
jagody,
rozpuszczona czekolada,



WYKONANIE

Ciasto: mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min.
Formy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.

Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy oraz 2 łyżki wódki, mieszamy.


Przestudzone tartaletki napełniamy kremem, ozdabiamy jagodami, posypką oraz polewamy rozpuszczoną czekoladą.

piątek, 29 lipca 2016

CZEKOLADOWIEC Z NEKTARYNKĄ

pyszne czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, przypominające w smaku murzynka, które możemy zrobić bez użycia miksera ... pychotka





SKŁADNIKI 

1 ¼ szkl. mąki pszennej Młynomag,
¾ szkl. śmietany 18%,
½ kostki masła,
1/3 szkl. cukru,
2 jajka,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 nektarynka,



WYKONANIE

Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka roztrzepujemy z czekoladą, dodajemy śmietanę oraz rozpuszczone masło. Następnie dodajemy suche składniki, mieszamy widelcem. Przelewamy do formy o wym. 20X24 cm wyłożonej pergaminem, na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę nektarynkę. Pieczemy ok. 45 minut.


środa, 27 lipca 2016

LECZO Z CUKINIĄ

Jest to "must have" w moim letnim menu. Mogłabym jeść leczo, jeść i jeść. Jedni podają z ryżem, kaszą a ja najbardziej lubię z chlebem.

 


 


SKŁADNIKI

1 cebula,
1 cukinia,
2 papryki czerwone,
2 pomidory,
½ kg kiełbasy śląskiej,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
½ łyżeczki ostrej papryki,
sól,
pieprz,
majeranek,
olej,
1 łyżka mąki




WYKONANIE
Cebulę kroimy w piórka. Papryki i cukinię myjemy, pozbawiamy nasion. Kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry lub półplastry. W garnku o grubym dnie na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię i papryki, podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem. Gdy zmiękną dodajemy pomidory. Kiełbasę podsmażamy, dodajemy do miękkich warzyw, dusimy 5 minut, zaprawiamy mąką i koncentratem, doprawiamy do smaku.

wtorek, 26 lipca 2016

SERNIK CZEKOLADOWY Z JAGODAMI BEZ PIECZENIA

łatwy w przygotowaniu sernik na zimno, który zrobiłam na swoje imieniny

 






SKŁADNIKI

Biszkopt: 
 blaszka: 20x28 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
500 g sera z wiaderka na sernik,
4 łyżeczki żelatyny,
1-2 łyżki cukru pudru,
1 czekolada nadziewana "Złoty Orzech" Goplana

Dodatkowo:
galaretka owoce leśne,
kuleczki czekoladowe,
jagody,
biszkopty podłużne,
herbata do nasączenia



WYKONANIE

Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, wylewamy do formy. Pieczemy ok. 15-20 min w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, zdejmujemy papier.

Masa serowa:
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z cukrem, dodajemy ostudzoną czekoladę oraz żelatynę. Połowę masy wylewamy na biszkopt, na wierzchu układamy po kilka biszkptów nasączonych w herbacie, zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy jagodami i kuleczkami. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku. 
Gdy masa stężeje zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.



poniedziałek, 25 lipca 2016

KOKARDKI Z WARZYWAMI NA SPOSÓB GRECKI

Kuchnia grecka słynie z prostoty i użycia wielu warzyw i przypraw, w tym soli morskiej, papryki oraz cukinii. Postanowiłam przygotować szybkie danie makaronowe z użyciem jogurtu greckiego. A żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka.


 


SKŁADNIKI

ulubiony makaron, np. kokardki,
5 dużych pieczarek,
1 mała cukinia,
1 pierś z kurczaka,
jogurt typu greckiego,
przyprawa do kurczaka,
sól morska drobnoziarnista o'Sole,
pieprz,
1 ząbek czosnku,
słodka papryka



WYKONANIE

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 
Pierś z kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, odstawiamy na 30 min do lodówki. 
Pieczarki obieramy, kroimy na 8 części. Cukinię kroimy w kostkę. 
Mięso smażymy na złoto na 3 łyżkach oleju, następnie zdejmujemy z patelni. 
Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki i cukinię, solimy, a następnie dusimy do miękkości. 
Gdy składniki będą miękkie dodajemy 3-4 łyżki jogurtu greckiego, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. 
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, a na końcu makaron, całość razem mieszamy.


niedziela, 24 lipca 2016

TORCIK CZEKOLADOWO BRZOSKWINIOWY

Latem, gdy mam ochotę na coś słodkiego najczęściej robię przeróżne serniczki bez pieczenia. Tym razem postanowiłam zrobić z brzoskwiniami i jagodami, pychotka !!!

 

 



SKŁADNIKI

tortownica o śr. 18 cm

paczka biszkoptów okrągłych,
400 g serka naturalnego,
200 g kremu czekoladowego
4 łyżeczki żelatyny,
1 brzoskwinia,
1 łyżka jagód,
1 galaretka brzoskwiniowa



WYKONANIE

Tortownicę wykładamy folią, układamy na dnie biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku, studzimy. Serek mieszamy mikserem z kremem oraz wystudzoną żelatyną, wylewamy 1 cm warstwę masy, układamy wzdłuż boku tortownicy biszkopty, wylewamy resztę kremu, odstawiamy na 1 godz do lodówki. Brzoskwinię kroimy na paski. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, odstawiamy do stężenia. Na masie serowej układamy brzoskwinie oraz jagody, zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia. 


sobota, 23 lipca 2016

SAŁATKA GRECKA Z KURCZAKIEM I KAPARAMI

smaczna i lekka sałatka

 


 


SKŁADNIKI

1 główka sałaty lodowej,
2 średnie ogórki,
1 pomidory,
200 g sera feta,
1 pierś z kurczaka,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka przyprawy do kurczaka,
garść kaparów

Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
sól, pieprz,
2 łyżki wody 

WYKONANIE

Kurczaka kroimy w plastry, przyprawę do kurczaka mieszamy z oliwą, nacieramy nią mięso, odstawiamy na 15 min, następnie obsmażamy na patelni grillowej. 
Sałatę rwiemy na drobne kawałki, ser, pomidory i ogórki kroimy w kostkę. Układamy na sałacie, na wierzchu układamy kurczaka, posypujemy kaparami. Składniki na sos mieszamy, polewamy sałatkę.

piątek, 22 lipca 2016

CIASTECZKOWY DESER

 pyszny i szybki w przygotowaniu deser na bazie pełnoziarnistych ciasteczek 

 





SKŁADNIKI
1 banan,
4 łyżeczki nutelli,
4 czubate łyżki jogurtu greckiego,
2 łyżki ajerkoniaku,
jagody,

WYKONANIE
Banana obieramy, kroimy w plasterki. Ciastka kruszymy. Na dnie pucharków układamy banany, na przemian polewamy jogurtem oraz nutellą, wierzch posypujemy ciasteczkami, polewamy ajerkoniakiem, posypujemy owocami.

wtorek, 19 lipca 2016

POTRAWKA Z INDYKA

 szybka potrawka z indyka z warzywami, w sosie pomidorowym

 


 


SKŁADNIKI

40 dag filetu z indyka,
3 łyżki kukurydzy konserwowej,
3 łyżki fasoli czerwonej,
3 łyżki fasolki szparagowej mrożonej,
1 łyżka groszku konserwowego,
200 g pomidorów z puszki bez skórki,
2 łyżki ketchupu,
sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, przyprawa do drobiu

WYKONANIE 

Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do drobiu, papryką, solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor, podlewamy wodą, dodajemy warzywa, dusimy ok. 10-15 minut, dodajemy pomidory z puszki i ketchup. Następnie przyprawiamy do smaku, dusimy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z ryżem.

niedziela, 17 lipca 2016

BAJECZNE TARTALETKI Z MALINAMI

dlaczego bajeczne? bo do ich zrobienia użyłam czekolady bajecznej z orzeszkami i wafelkami, która doskonale komponuje się z malinami ;) i smakują po prostu bajecznie!!!

 







Składniki na 6 tartaletek:

Ciasto:
1 ¼ szkl. mąki krupczatki Młynomag,
150 g masła,
1/3 szkl. cukru,
szczypta soli,
2 łyżeczki ciemnego kakao,
2 łyżki zimnej wody,
1 żółtko

Krem:
300 ml śmietanki 36%,
150 g czekolady bajecznej (nadziewana wafelkami i orzeszkami)

Dodatkowo:
maliny,

 

WYKONANIE

Ciasto: mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min.
Formy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.



Krem: śmietankę podgrzewamy (uwaga, nie możemy jej zagotować !!!), dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do połączenia składników. Ostudzoną masę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie masę ubijamy mikserem aż zgęstnieje.

Upieczone tartaletki studzimy na kratce, można lekko nasączyć przestudzoną herbatą, nakładamy krem, ozdabiamy malinami i kuleczkami. Schładzamy ok. 2 godzin.


sobota, 16 lipca 2016

FASZEROWANE MUSZLE

gdy znudzą nam się zwykłe mielone, możemy farszem mięsno-pieczarkowym nafaszerować makaronowe muszle i mamy smaczny i ciekawy obiad

 


 

SKŁADNIKI

opakowanie makaronu muszle,
½ pora,
25 dag pieczarek,
25 dag mięsa mielonego,
sól, pieprz, czosnek,
2 łyżki koncentratu

Sos:
½ szkl. śmietany, 
2 łyżki majonezu,
 ser żółty,
przyprawy: sól, pieprz, bazylia


WYKONANIE
 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 
Pora kroimy w plastry, pieczarki na małe części. Podsmażamy mięso, następnie dodajemy pora i pieczarki, dusimy do miękkości, podlewamy wodą, gdy składniki będą już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy czosnkiem i przyprawami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle.
Składniki na sos oprócz sera miksujemy, polewamy nim muszle, a na wierzchu układamy ser. Zapiekamy 15 min.w 170 stopniach.

środa, 13 lipca 2016

BABECZKI Z NEKTARYNKAMI

 pyszne co nieco do kawki


 

 



SKŁADNIKI

1/3 kostki masła,
1 szkl. mąki,
1/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
1/3 tabliczki mlecznej czekolady,
2 łyżki wiórek kokosowych,
100 ml jogurtu naturalnego,
2 nektarynki 

WYKONANIE

Masło rozpuszczamy, studzimy. Nektarynki kroimy w mniejsze kawałki. Czekoladę drobno kroimy. W 1 misce mieszamy suche składniki, w 2 mokre. Płynne składniki mieszamy widelcem, dodajemy do suchych. Dodajemy czekoladę i owoce. Ciasto nakładamy do papilotek, pieczemy 20 min w 180 stopniach.

poniedziałek, 11 lipca 2016

SAŁATKA CESARSKA

pełna witamin i pożywna sałatka, doskonała z chrupiącym kurczakiem, grzankami oraz sezonowymi warzywami, korzystajmy póki są!!!

 



 


SKŁADNIKI

1 pierś z kurczaka,
2 kromki chleba,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 pomidory,
1 ogórek,
½ papryki czerwonej,
sałata lodowa,
½ szkl. jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, papryka słodka
przyprawa do kurczaka

WYKONANIE

Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, obsmażamy na złoto na 2 łyżkach oliwy. Sałatę rwiemy na kawałki, ogórka obieramy. Warzywa kroimy w kostkę. Z majonezu, jogurtu i przeciśniętych przez praskę czosnku robimy sos czosnkowy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Chleb kroimy w kostkę, oliwę mieszamy z solą i pieprzem oraz papryką, polewamy nim pokrojony chleb. Przekładamy do piekarnika, pieczemy 15 min.w 180 stopniach aż się zarumienią. Warzywa mieszamy ze sobą, układamy kurczakiem, polewamy sosem.

niedziela, 10 lipca 2016

SERNIK TIRAMISU

 przepyszny sernik bez pieczenia, poleca się na letni deser




SKŁADNIKI
 
Spód:
100 g biszkoptów,
60 g masła

Krem jasny:
250 g mascarpone,
150 g śmietany 36%,
2 żółtka,
3 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki cukru pudru,

Krem tiramisu:
100 g śmietany 36%,
100 g serka homogenizowanego,
100 g czekolady o smaku tiramisu,
1 czubata łyżeczka żelatyny


Dodatkowo:
150 g podłużnych biszkoptów,
mocna kawa do namoczenia biszkoptów,
kakao do posypania


WYKONANIE
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 18 cm, wykładamy folią spożywczą. Rozpuszczamy masło, blendujemy biszkopty, łączymy z wystudzonym masłem.Tak przygotowaną masą wykładamy na dno tortownicy lekko dociskając. Chłodzimy 30 min w lodówce.
Krem jasny; żółtka ucieramy z cukrem, śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Żółtka łączymy z serkiem mascarpone, śmietanką i żelatyną. Wlewamy cienką warstwę kremu, układamy wokół obręczy tortownicy podłużne biszkopty, resztę biszkoptów namaczamy w kawie i układamy na masie, zalewamy resztą kremu, odstawiamy do stężenia.
Krem tiramisu: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy, dodajemy serek i wystudzoną czekoladę oraz żelatynę. Wykładamy na jasną masę. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao.