niedziela, 3 lutego 2019

SEROWE CIASTECZKA Z BRZOSKWINIAMI

Serowe ciasteczka z brzoskwiniami to propozycja na niedzielny deser do kawki. 





SKŁADNIKI

200g masła,
200g twarogu półtłustego,
2 szklanki mąki,
2 żółtka,
2 łyżki zimnej wody,
białko do smarowania,
brzoskwinie z puszki,
cukier puder do posypania




WYKONANIE

Brzoskwinie kroimy w półksiężyce. Masło mrozimy ok. 1 godziny. Do miski wsypujemy mąkę, ścieramy zmrożone masło, dodajemy drobno pokruszony twaróg, żółtka oraz wodę, szybko zagniatamy. Wkładamy na pół godziny do zamrażarki. Następnie ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka, na środku układamy kawałek brzoskwini, składamy na pół, smarujemy rozkłóconym białkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz