sobota, 16 lutego 2019

MURZYNEK Z ORZECHAMI

 Szybkie kakaowe ciasto z dodatkiem jagód i orzechów włoskich.






SKŁADNIKI
Ciasto:
2 jajka
1 szkl. cukru
100 g masła
3 łyżki konfitury jagodowej
2 szkl. mąki
1 szkl. mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:
1/3 kostki masła,
4 łyżki cukru,
4 łyżki mleka,
2 łyżki śmietany 18%,
4 łyżki kakao





WYKONANIE

Ciasto: Blaszkę o wym. 20x24 cm wykładamy pergaminem. Orzechy siekamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy  po kolei resztę składników, mieszamy i wylewamy na formę. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą.
Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz