środa, 13 lutego 2019

TIRAMISU BEZ JAJEK

Pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia, dla smakoszy kawy i nie tylko. Smakuje wyśmienicie i szybko się robi. Ciasto zrobiłam w wersji bezalkoholowej, ale można też dodać kilka kropli wódki do ponczu.





SKŁADNIKI

1 op. podłużnych biszkoptów (200g),
250 g serka mascarpone,
250 g śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
aromat waniliowy,
kakao do oprószenia,
1 szkl. mocnej kawy




WYKONANIE

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie ser i aromat waniliowy. Formę wykładamy folią, połowę biszkoptów nasączamy w kawie, układamy w formie po dwa rzędy. Smarujemy połową kremu, posypujemy kakao, układamy drugą warstwę biszkoptów. Smarujemy pozostałym kremem. Wierzch posypujemy kakao. Chłodzimy całą noc w lodówce.


2 komentarze: