niedziela, 2 października 2016

OCZY CARYCY

efektowne ciasto, które zachwyci każdego



 

SKŁADNIKI
Ciasto białe:
6 białek, 
1/2 szkl. cukru, 
1 szkl. mąki ziemniaczanej,
 1 łyżka octu, 
4 łyżki oleju
Ciasto ciemne:
5 żółtek, 
2 jajka, 
6 łyżek cukru, 
5 łyżek mąki pszennej, 
1 łyżka proszku do pieczenia, 
4 łyżki oleju, 
2 łyżki kakao, 
olejek arakowy
Krem czekoladowy:
0,5 l śmietany kremówki,
1 czekolada mleczna,
1 czekolada gorzka,
2 łyżki cukru pudru,
Krem kokosowy:
1 szkl. śmietanki 36%,
2 łyżki wiórek kokosowych, 
2 łyżki cukru pudru
Polewa kakaowa:
3 łyżki margaryny,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka
Dodatkowo:
1 galaretka kiwi,
paczka biszkoptów
1 szkl. mocnej posłodzonej herbaty

WYKONANIE
Ciasto białe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy resztę składników.
Ciasto ciemne: żółtka i jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników. Blaszkę o wymiarach 22x38 cm wykładamy pergaminem. Na przemian wykładamy ciasto białe i ciemne. Pieczemy ok. 35-40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 placki, nasączamy herbatą. Krem: śmietankę podgrzewamy z czekoladami i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy z dodatkiem cukru. Cały krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce, układamy 2 warstwę ciasta, polewamy polewą : składniki na polewę zagotowujemy i mieszamy do połączenia składników.




 

1 komentarz: