środa, 3 sierpnia 2016

WANILIOWE JAGODZIANKI

Bułeczki drożdżowe bez jajek na serku waniliowym, puszyste i bardzo smaczne, długo zachowują świeżość ;)

 

 


SKŁADNIKI
1 szkl. mleka,
70 g masła,
mąka pszenna (ok. 2 szkl.)
25 g świeżych drożdży,
100 g serka waniliowego,
1 op. cukru waniliowego,
2 łyżki cukru
szczypta soli

dodatkowo:
½ szkl.jagód,
4 łyżki cukru,
3-4 łyżki mleka,

Kruszonka:
4 łyżki mąki,
4 łyżki masła,
4 łyżki cukru



WYKONANIE

Mleko podgrzewamy. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru, dodajemy łyżkę mąki, odstawiamy aż rozczyn podwoi objętość. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy rozczyn, dodajemy serek oraz mleko z masłem (nie może być zbyt gorące). Wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą część rozpłaszczamy, na środku kładziemy jagody wymieszane z cukrem, zlepiamy dokładnie, układając zlepieniem na formie wyłożonej pergaminem. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Wierzch drożdżówek smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 18 min w 180 stopniach.



4 komentarze:

  1. Jakie wspaniałe! Cudownie wyglądają.
    Zapraszam na nowy post!   https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne ciasto, muszę zrobić takie jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym sobie taką zjadła :)
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń