Niezwykle łatwe w przygotowaniu babeczki i bardzo smaczne. A w dodatku stanowią ozdobę świątecznego stołu.
SKŁADNIKI
Ciasto:
250g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90g cukru
1 jajko
80ml oleju
150g śmietany 30%
1 op. polewy i dekoracji mlecznej Helio
250g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90g cukru
1 jajko
80ml oleju
150g śmietany 30%
1 op. polewy i dekoracji mlecznej Helio
Dodatkowo:
gęsty lukier
WYKONANIE
Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki. W 2
mokre. Do płynnych składników dodajemy suche i mieszamy. Ciasto
przekładamy do papilotek i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min.
Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem, dodajemy serek, delikatnie mieszamy.
Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem,
ozdabiamy śnieżynkami.
- Do ciasta użyłam Polewy i dekoracji Helio (która ma wiele zastosowań) zamiast czekoladowych kropelek.
Wyglądają słodko :)
OdpowiedzUsuń