sobota, 2 grudnia 2017

GOFRY DYNIOWE

Została mi niepełna szklanka musu dyniowego, więc postanowiłam zrobić gofry dyniowe. 

Wyszły chrupiące z wierzchu oraz miękkie w środku. Doskonale smakują w towarzystwie herbaty oraz polane syropem trzcinowym Diamant.

 







 


SKŁADNIKI
¾ szkl. pure z dyni,
2 jajka
1 szkl. mąki jaglanej,
0,5 szkl. mąki pszennej,
¾ szkl. mleka,
1 łyżka cukru trzcinowego Diamant,
szczypta soli,
½ łyżeczki cynamonu,
odrobina kardamonu,
3 łyżki oleju

Dodatkowo:
orzechy,
syrop trzcinowy złocisty Diamant,
serek lub bita śmietana,
konfitura lub suszona żurawina




WYKONANIE

Żółtka oddzielamy od białek, miksujemy z mlekiem, pure dyniowym, cukrem, mąkami oraz olejem i przyprawami. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z resztą ciasta. Odstawiamy na 5 minut. Nagrzewamy gofrownicę wysmarowaną tłuszczem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 5 minut bez otwierania. Podajemy z orzechami, bitą śmietaną lub serkiem, suszonymi owocami lub konfiturą, chrupiącymi orzechami oraz polane syropem trzcinowym. 






#cukiertrzcinowy
 #syroptrzcinowy
 #diamant

1 komentarz:

  1. Dawno nie jadłam gofrów :) Dyniowe muszą być pyszne!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń