Została mi niepełna szklanka musu dyniowego, więc postanowiłam zrobić gofry dyniowe.
Wyszły chrupiące z wierzchu oraz miękkie w środku. Doskonale smakują w towarzystwie herbaty oraz polane syropem trzcinowym Diamant.
SKŁADNIKI
¾ szkl. pure z dyni,
2 jajka
1 szkl. mąki jaglanej,
0,5 szkl. mąki pszennej,
¾ szkl. mleka,
1 łyżka cukru trzcinowego Diamant,
szczypta soli,
½ łyżeczki cynamonu,
odrobina kardamonu,
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
orzechy,
syrop trzcinowy złocisty Diamant,
serek lub bita śmietana,
konfitura lub suszona żurawina
WYKONANIE
Żółtka oddzielamy od białek,
miksujemy z mlekiem, pure dyniowym, cukrem, mąkami oraz olejem i
przyprawami. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy
z resztą ciasta. Odstawiamy na 5 minut. Nagrzewamy gofrownicę
wysmarowaną tłuszczem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 5 minut bez
otwierania. Podajemy z orzechami, bitą śmietaną lub serkiem, suszonymi owocami lub konfiturą, chrupiącymi orzechami oraz polane syropem trzcinowym.
#cukiertrzcinowy
#syroptrzcinowy
#diamant
#syroptrzcinowy
#diamant
Dawno nie jadłam gofrów :) Dyniowe muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/