Jeśli tak jak ja nie możecie się zdecydować, jakie ciasto upiec na święta, czy ma to być makowiec, sernik czy szarlotka? Najlepiej zróbcie 3 ciasta w 1 ;)
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
2,5 szkl. mąki,
2 żółtka,
150 g margaryny,
½ szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
śmietana
Masa serowa:
0,3 kg sera
2 jajka
1/3 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
4 łyżki oleju
1/3 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
4 łyżki oleju
olejek cytrynowy,
2 łyżki wiórek
kokosowych
Dodatkowo:
5 łyżek masy makowej Helio,
2 białka
cukier do smaku,
mały słoik prażonych jabłek
WYKONANIE
Masa serowa:
Ser mielimy dwukrotnie.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser,
budynie i aromat.
Białka ubijamy z 2
łyżkami cukru, dodajemy wiórki kokosowe.
Masa makowa: Białka ubijamy na sztywną
pianę.
Masę makową mieszamy z białkami.
Ciasto: Mąkę siekamy nożem z
margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę,
zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Dzielimy na 2 części, większą i
mniejszą.
Jedną część cienko
rozwałkowujemy, smarujemy masą makową.
Drugą część ciasta
rozwałkowujemy na blaszkę o wym. 11x38, wykładamy jabłka,
kładziemy roladę makową, zalewamy serem. Pieczemy 40 minut, po tym czasie
nakładamy pianę z białek, pieczemy kolejne 15 minut.
Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuń