poniedziałek, 11 grudnia 2017

TRIO BOŻONARODZENIOWE

Jeśli tak jak ja nie możecie się zdecydować, jakie ciasto upiec na święta, czy ma to być makowiec, sernik czy szarlotka? Najlepiej zróbcie 3 ciasta w 1 ;)










                                                                 SKŁADNIKI


                                                              Kruche ciasto:


                                                               2,5 szkl. mąki,
                                                               2 żółtka, 
                                                              150 g margaryny, 
                                                               ½ szkl. cukru, 
                                                              1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
                                                              śmietana





                                                             Masa serowa:

                                                             0,3 kg sera

                                                             2 jajka
                                                             1/3 szkl. cukru
                                                             1 budyń waniliowy
                                                             4 łyżki oleju

                                                             olejek cytrynowy,

                                                            2 łyżki wiórek kokosowych

                                                             
                                                           Dodatkowo:

                                                           5 łyżek masy makowej Helio,

                                                           2 białka

                                                          cukier do smaku,

                                                          mały słoik prażonych jabłek



                                                            WYKONANIE



Masa serowa:
Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser, budynie i aromat.
Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy wiórki kokosowe.

Masa makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. 
Masę makową mieszamy z białkami.

Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Dzielimy na 2 części, większą i mniejszą.
Jedną część cienko rozwałkowujemy, smarujemy masą makową.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy na blaszkę o wym. 11x38, wykładamy jabłka, kładziemy roladę makową, zalewamy serem. Pieczemy 40 minut, po tym czasie nakładamy pianę z białek, pieczemy kolejne 15 minut.

1 komentarz: