Takie choineczki będą stanowiły idealny upominek pod choinkę. Mała rzecz a cieszy, warto poświęcić trochę czasu i podarować upominek od serca.
Składniki na około 10 choinek:
200 g masła
1/2 szklanki cukru
pudru
1/2 szklanka miodu
1 jajko
4 szklanki mąki
pszennej
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
2 łyżki przyprawy
do piernika
szczypta soli
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
lukier
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę,
przyprawę korzenną, sól- mieszamy.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na
jasną i puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy, następnie
dodajemy jajko miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche
składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.
Z otrzymanej masy formujemy kulę, owijamy,
chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Wystudzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm,
podsypując mąką. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Pieczemy
ok. 8 min w 200 stopniach.
Aby utworzyć choinkę zaczynamy od największej
gwiazdki, smarujemy lukrem przykrywamy kolejną, a na końcu
najmniejszą gwiazdkę. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz