sobota, 16 grudnia 2017

PIERNIKOWE CHOINKI


Takie choineczki będą stanowiły idealny upominek pod choinkę. Mała rzecz a cieszy, warto poświęcić trochę czasu i podarować upominek od serca.




Składniki na około 10 choinek:
200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru 
1/2 szklanka miodu  
1 jajko  
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
1 łyżka kakao

Dodatkowo: 
lukier

                                                                      WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną, sól- mieszamy.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy, następnie dodajemy jajko miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.
Z otrzymanej masy formujemy kulę, owijamy, chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Wystudzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm, podsypując mąką. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Pieczemy ok. 8 min w 200 stopniach.
Aby utworzyć choinkę zaczynamy od największej gwiazdki, smarujemy lukrem przykrywamy kolejną, a na końcu najmniejszą gwiazdkę. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz