wtorek, 12 grudnia 2017

CHOINKA A'LA PIERNIK

Pyszny i aromatyczny szybki "piernik", nie może go zabraknąć na wigilijnym stole.

 

SKŁADNIKI

2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
4 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy piernikowej

Dodatkowo:
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa


WYKONANIE
Margarynę rozpuścić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko, margarynę, sodę i resztę składników. Wymieszać dokładnie. Wylać na formę. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić, posmarować podgrzanymi powidłami, polać polewą i posypką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz