niedziela, 3 grudnia 2017

PIZZERINKI Z PIECZARKAMI I SALAMI

To szybka i smaczna przekąska którą zrobimy w zaledwie 30 minut, doskonała na zbliżającego się Sylwestra.

 



 

SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego,
10 plastrów salami lub szybki,
10 dag sera żółtego,
1 jajko,
czarnuszka i sezam do posypania,
ketchup Kotlin,
15 dag pieczarek,
1 mała cebula,
sól, pieprz, papryka słodka
1 łyżka masła



WYKONANIE
Pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, następnie pieczarki, doprawiamy przyprawami, dusimy 15 minut. Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami lub szynki, pieczarki, posypujemy startym serem, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką lub sezamem, pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.





1 komentarz:

  1. Pychotka. Idealna przekąska do białego wina na zimne wieczory.

    OdpowiedzUsuń