To szybka i smaczna przekąska którą zrobimy w zaledwie 30 minut, doskonała na zbliżającego się Sylwestra.
SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego,
10 plastrów salami lub szybki,
10 dag sera żółtego,
1 jajko,
czarnuszka i sezam do posypania,
ketchup Kotlin,
15 dag pieczarek,
1 mała cebula,
sól, pieprz, papryka słodka
1 łyżka masła
WYKONANIE
Pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę
kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę,
następnie pieczarki, doprawiamy przyprawami, dusimy 15 minut. Ciasto
rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami lub
szynki, pieczarki, posypujemy startym serem, zwijamy w roladę lekko
dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy na blasze
wyłożonej pergaminem. Ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem,
posypujemy czarnuszką lub sezamem, pieczemy w temp. 180 stopni około
20 minut.
Pychotka. Idealna przekąska do białego wina na zimne wieczory.
OdpowiedzUsuń