poniedziałek, 3 kwietnia 2017

GOFRY NA MAŚLANCE

 Idealnie chrupiące podane z ulubionym dżemem, to doskonała propozycja na śniadanie na słodko.




SKŁADNIKI
1 szkl. maślanki,
1 łyżka cukru,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:
do podania dżem truskawkowy



WYKONANIE

Maślankę miksujemy z jajkiem i olejem, dodajemy resztę składników. Gofrownicę natłuszczamy (użyłam tłuszczu w sprayu) i rozgrzewamy, nakładamy porcję ciasta, smażymy ok. 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.







5 komentarzy:

  1. Stosunkowo niedawno na urodziny dostałam gofrownicę dezala. Wcześniej jadłam gofry w budek i powiem, że domowe są o niego lepsze. Co prawda na maślance jeszcze nie robiłam, ale wszytko przede mną. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkąd kupiłam sobie dezala, wypróbowuję wszystkie przepisy na gofry, jakie tylko mi się nawiną. Akurat mam maślankę, więc zrobię dzieciakom niespodziankę na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zrobić takie gofry w formie bezglutenowej? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń