Sobota to dzień kiedy możemy celebrować posiłki z rodziną i poświęcić więcej czasu na ich przygotowanie. Puchate placuszki na mące ryżowej z dodatkiem borówek, idealnie pasują nie tylko na śniadanie, ale również na obiad lub podwieczorek.
SKŁADNIKI
150 g jogurtu truskawkowego,
ok. 100 g mąki ryżowej,
2 łyżki mąki pszennej,
1 jajko,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
garść borówek,
1 łyżka oleju + olej do smażenia
1 łyżka oleju + olej do smażenia
WYKONANIE
Jogurt roztrzepujemy trzepaczką z
jajkiem, dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia, a na końcu
olej. Następnie dodajemy borówki, delikatnie mieszamy. Gdyby ciasto
wyszło za gęste dodajemy trochę wody. Na rozgrzaną patelnię
posmarowaną olejem nakładamy łyżką placuszki. Smażymy na złoto
z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.
wspaniałe
OdpowiedzUsuńWygladają świetnie! Uwielbiam takie i zajadam bardzo często :D
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Racuszki pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuń