sobota, 2 września 2017

RACUSZKI JOGURTOWE Z BORÓWKAMI

Sobota to dzień kiedy możemy celebrować posiłki z rodziną i poświęcić więcej czasu na ich przygotowanie. Puchate placuszki na mące ryżowej z dodatkiem borówek, idealnie pasują nie tylko na śniadanie, ale również na obiad lub podwieczorek.






SKŁADNIKI
150 g jogurtu truskawkowego,
ok. 100 g mąki ryżowej,
2 łyżki mąki pszennej,
1 jajko,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
garść borówek,
1 łyżka oleju + olej do smażenia




WYKONANIE
Jogurt roztrzepujemy trzepaczką z jajkiem, dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia, a na końcu olej. Następnie dodajemy borówki, delikatnie mieszamy. Gdyby ciasto wyszło za gęste dodajemy trochę wody. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem nakładamy łyżką placuszki. Smażymy na złoto z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.






3 komentarze: