wtorek, 29 sierpnia 2017

DROŻDŻÓWKI Z KAKAO

Drożdżówki z kakao przypominają mi smak dzieciństwa, podane z ciepłym mlekiem, smakują doskonale na rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Kakao wymieszałam z karobem, ale można użyć samego kakao.




SKŁADNIKI
Ciasto:
150 ml ciepłego mleka,
50 g roztopionego masła,
20 g świeżych drożdży,
2 łyżki cukru,
2 jajka,
ok. 2 szkl. mąki pszennej

Nadzienie:
50 g rozpuszczonego masła,
1 łyżka cukru,
1 łyżka kakao,
1 łyżka karobu

Dodatkowo na kruszonkę:
2 łyżki mąki,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru



WYKONANIE

 
Ciasto: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, rozkłócone jajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
 
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z kakao i karobem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę tniemy na kawałki o szerokości ok. 2 cm, układamy na blasze zachowując małe odstępy. Składniki na kruszonkę mieszamy, posypujemy roladki. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz