sobota, 26 sierpnia 2017

KOSTKA BANANOWA Z KAJMAKIEM

 Przepyszne połączenie smaków: słodki kajmak, banan, herbatniki i bita śmietana. 

 

SKŁADNIKI


Biszkopt: blaszka 20x26 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietanowy:
200 ml śmietany kremówki,
150 g serka typu Danio,
2 łyżeczki żelatyny,
¼ szkl. wrzątku

Krem toffi:
150 ml śmietany kremówki,
3 łyżki kajmaku,
1 łyżeczka żelatyny,
odrobina wrzątku

Dodatkowo:
2-3 banany,
sok z cytryny,
kakaowe herbatniki,
masa krówkowa,
wiórki czekoladowe


WYKONANIE

Ciasto: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut.

Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek a następnie żelatynę.
Krem toffi: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy krówkę, a następnie żelatynę.

Przełożenie ciasta: Biszkopt smarujemy kajmakiem, układamy pokrojonego w plastry banana, skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy kremem śmietanowym, układamy warstwę biszkoptów, które można lekko nasączyć, smarujemy kremem tofii, posypujemy wiórkami z czekolady. Wstawiamy do lodówki, aby masy stężały.


2 komentarze: