niedziela, 3 września 2017

BABKA Z CUKINIĄ

Wilgotna babka kakaowa z dodatkiem cukinii. Idealna do niedzielnej kawki, łatwa i szybka w wykonaniu.



SKŁADNIKI

1 i 1/4 szkl. mąki tortowej,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
¾ szkl. cukru,
2 jajka,
80 g rozpuszczonego masła,
1 pełna szklanka cukinii startej na grubych oczkach

Dodatkowo: 
polewa,




WYKONANIE


Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia, kawą i cynamonem. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy suche składniki, a następnie masło. Na końcu dodajemy lekko osączoną z nadmiaru soku cukinię, mieszamy delikatnie. Wylewamy na formę z kominem o średnicy 22 cm, użyłam silikonowej formy, którą możecie zakupić TU.  Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce, polewamy polewą.





Polecam Wam formę silikonową, której użyłam do pieczenia babki. Ciasto doskonale się w niej piecze i nie przywiera oraz ma piękny kształt. Na stronie CUKIETERII jest ogromny wybór form o różnych kształtach  i wymiarach.




1 komentarz: