wtorek, 23 lutego 2016

MARMURKOWA BABKA Z JAGODAMI

pyszne, puszyste ciasto z dodatkiem jagód, rewelacyjnie smakuje do kawy lub herbaty posypane cukrem pudrem


SKŁADNIKI
 4 jajka,
1 i 1/4 szkl. mąki pszennej,
1 budyń waniliowy,
1 cukier waniliowy,
3/4 szkl. cukru pudru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
250 g miękkiej margaryny,
1/4 szkl. mleka,
1/3 szkl. jagód,
2 łyżki kakao,
szczypta soli

Dodatkowo:
olej do wysmarowania formy,
wiórki kokosowe,
cukier puder

WYKONANIE

Blaszkę o wymiarach 11x38 cm z zaokrąglonym dnem smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą cukru oraz cukrem waniliowym, dodajemy po 1 żółtku, następnie: mąkę, proszek do pieczenia, budyń, mleko. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao. W formie układamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Każdą warstwę jasnego ciasta posypujemy jagodami. Wyrównujemy ciasto w formie, patyczkiem do szaszłyków delikatnie mieszamy ciasto, aby powstał wzorek. Pieczemy ok. 45-50 min w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 


6 komentarzy:

  1. Babka wspaniała jak marzenie )
    Cieszy nie tylko podniebienie.. ale też oko )

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam :) jest przepyszna, do tego tania i szybko się ją robi! :D Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Budyn z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń