środa, 17 lutego 2016

GULASZ Z ZIEMNIAKÓW, KIEŁBASY I KISZONEJ KAPUSTY

często przygotowuję dania jednogarnkowe, gdyż szybko się je robi, można przygotować dzień wcześniej a później tylko sobie odgrzać, idealne danie dla osób pracujących, które nie mają czasu stać przy garnkach, a chcą zjeść ciepły i pożywny posiłek



SKŁADNIKI
4 kiełbaski śląski,
8 ziemniaków,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1 czerwona papryka,
15 dag kiszonej kapusty,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz, odrobina cukru,
ziele angielskie, liść laurowy,
3 łyżki oleju


WYKONANIE
Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Cebulę podsmażamy na złoto na oleju, dodajemy paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dokładamy paprykę, kiszoną kapustę drobno pokrojoną oraz kiełbasę- całość dusimy aż składniki zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i majerankiem.

2 komentarze:

  1. W podanych składnikach podano że 2 łyżeczki słodkiej kapusty chyba wkradła się pomyłka i miała być 2 łyżeczki czerwonej papryki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za czujność, miała być papryka słodka ;)

      Usuń