Przepyszne domowe drożdżówki nadziane serem i suszoną żurawiną, doskonałe na drugie śniadanie lub kolację.
SKŁADNIKI
Ciasto:
25 g drożdży,
80 ml ciepłego mleka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 200 g mąki,
2 jajka,
¼ szkl. oleju
Masa serowa:
150 g twarogu,
2-3 łyżki mleka,
2 łyżki cukru,
1 łyżka budyniu waniliowego,
1 żółtko,
garść suszonej żurawiny Helio
Dodatkowo:
żółtko
WYKONANIE
Drożdże kruszymy w dużej misce,
zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i
odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę,
jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt.
Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i mlekiem, dodajemy żurawinę
(wcześniej namaczamy ją 30 minut we wrzątku). Powstałą masą
smarujemy środek ciasta, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm
ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy
rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min. Po wystudzeniu
polewamy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz