Efektowne ciasto przełożone masą krówkową, bitą śmietaną, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. Idealne na Sylwestra i rozpoczęcie Nowego Roku.
SKŁADNIKI
Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm
4 jajka,
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki,
2 płaskie łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
400 g masy kajmakowej,
200 g masła,
100 g bez,
2-3 łyżki ajerkoniaku
1 łyżka kawy mielonej
Bita śmietana:
200 ml śmietany,
2 łyżki cukru pudru,
1 śmietan-fix
Dodatkowo:
powidła z czarnej porzeczki,
kilka kostek gorzkiej czekolady
WYKONANIE
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1
żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Po
wystudzeniu przekrawamy ciasto na cienkie blaty.
Krem: Kawę zaparzamy, studzimy. Masło
ucieramy aż będzie puszyste, dodajemy partiami kajmak. Na końcu
dodajemy fusy z kawy oraz ajerkoniak, a na końcu pokruszone bezy.
Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.
Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy
kremem z kajmaku, układamy 2 biszkopt, smarujemy bitą śmietaną,
posypujemy startą na tarce czekoladą. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Good day! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
OdpowiedzUsuńI'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard
on. Any recommendations?