niedziela, 30 grudnia 2018

KOSTKA ALPEJSKA

Efektowne ciasto przełożone masą krówkową, bitą śmietaną, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. Idealne na Sylwestra i rozpoczęcie Nowego Roku.

 



 


SKŁADNIKI

Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm
4 jajka,
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki,
2 płaskie łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:
400 g masy kajmakowej,
200 g masła,
100 g bez,
2-3 łyżki ajerkoniaku
1 łyżka kawy mielonej


Bita śmietana:
200 ml śmietany,
2 łyżki cukru pudru,
1 śmietan-fix

Dodatkowo:
powidła z czarnej porzeczki,
kilka kostek gorzkiej czekolady


WYKONANIE


Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na cienkie blaty.

Krem: Kawę zaparzamy, studzimy. Masło ucieramy aż będzie puszyste, dodajemy partiami kajmak. Na końcu dodajemy fusy z kawy oraz ajerkoniak, a na końcu pokruszone bezy.

Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy kremem z kajmaku, układamy 2 biszkopt, smarujemy bitą śmietaną, posypujemy startą na tarce czekoladą. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
 
 

1 komentarz:

  1. Good day! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
    I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard
    on. Any recommendations?

    OdpowiedzUsuń