sobota, 22 grudnia 2018

WIENIEC DROŻDŻOWY Z MAKIEM

Przepyszny makowiec na krucho-drożdżowym cieście, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole.






SKŁADNIKI:
Ciasto:
25 dag drożdży,
¼ szkl. cukru,
2 pełne szklanki mąki,
100 g margaryny,
100 ml mleka,
1 łyżka śmietany kwaśnej,
szczypta soli

Nadzienie:
300 g masy makowej,
kilka orzechów laskowych,
1 żółtko,
olejek migdałowy

Dodatkowo:
lukier
żurawina suszona



WYKONANIE


Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i mąki, zalewamy letnim mlekiem, wszystko mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki mieszamy z solą i cukrem, miksujemy z margaryną. Dodajemy żółtko, śmietanę i zaczyn z drożdży, wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie:
Mak mieszamy z żółtkiem, posiekanymi orzechami laskowymi i olejkiem migdałowym.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, rozsmarowujemy masę, zostawiając 2 cm po bokach. Zwijamy jak roladę, rozcinamy na pół zostawiając kilka centymetrów z jednej strony. Zawijamy w warkocz, formujemy wieniec. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu lukrujemy i dekorujemy żurawiną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz