Przepyszny makowiec na krucho-drożdżowym cieście, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
25 dag drożdży,
¼ szkl. cukru,
2 pełne szklanki mąki,
100 g margaryny,
100 ml mleka,
1 łyżka śmietany kwaśnej,
szczypta soli
Nadzienie:
300 g masy makowej,
kilka orzechów laskowych,
1 żółtko,
olejek migdałowy
Dodatkowo:
lukier
żurawina suszona
WYKONANIE
Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miski,
dodajemy łyżkę cukru i mąki, zalewamy letnim mlekiem, wszystko
mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki mieszamy z solą
i cukrem, miksujemy z margaryną. Dodajemy żółtko, śmietanę i
zaczyn z drożdży, wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Mak mieszamy z żółtkiem, posiekanymi
orzechami laskowymi i olejkiem migdałowym.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na
prostokąt, rozsmarowujemy masę, zostawiając 2 cm po bokach. Zwijamy
jak roladę, rozcinamy na pół zostawiając kilka centymetrów z
jednej strony. Zawijamy w warkocz, formujemy wieniec. Pieczemy ok. 30
minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu lukrujemy i dekorujemy
żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz