Przepyszny sernik o nucie orzechowej, z chrupiącymi orzechami na wierzchu i słonym kremem orzechowym.
SKŁADNIKI
Ciasto:
3/5 kostki masła,
2 jajka,
1 ½ szkl. mąki,
1/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
2 łyżki śmietany
Masa serowa:
3/5 kostki masła,
750 g twarogu,
6 jajek,
¾ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g masy orzechowej Helio
1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
orzechy arachidowe
200 g masy orzechowej Helio
WYKONANIE
Ciasto:
Masa serowa:
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem,
dodajemy zmielony twaróg,
oraz budyń. Na końcu dodajemy pianę
ubitą z białek. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy masę
orzechową i kakao, mieszamy.
Na ciasto wylewamy jasną masę serową,
następnie ciemną i jasną. Pieczemy 1 godz.w 170 stopniach.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu smarujemy resztą masy
orzechowej, posypujemy posiekanymi orzechami arachidowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz