Właśnie rozpoczyna się czwarty rok mojego blogowania. Mam nadzieję, że w tym roku nie zabraknie mi inspiracji kulinarnych i nadal będę się z Wami dzielić moimi przepisami.
Z tej okazji, a także z okazji Nowego Roku mam dla Was pyszny sernik z białą czekoladą
i granatem.
SKŁADNIKI
600 g twarogu,
200 ml śmietany 18%,
3 jajka,
1 tabliczka białej czekolady,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżeczki soku z cytryny,
1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
kruche ciastka z nadzieniem chałwowym,
1 tabliczka białej czekolady,
3 łyżki śmietany 30%
1 owoc granatu
WYKONANIE
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, następnie jajka i
po trochu twarogu, dodajemy resztę składników, dokładnie
miksujemy. Na końcu dodajemy czekoladę. Wylewamy na tortownicę o
średnicy 24 cm, do środka wciskamy ciastka. Tortownicę szczelnie
owijamy folią, układamy w większej blaszce, wlewamy do połowy
wodę. Pieczemy ok. 1 godziny w 170 stopniach. Studzimy
przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotowujemy polewę: w kąpieli
wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką.
Wystudzone ciasto polewamy polewą.
Posypujemy ziarenkami granatu.
Rada: Upiekłam sernik w tortownicy o średnicy 24 cm, jeśli chcecie żeby sernik był wyższy proponuję go upiec w mniejszej formie i wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz