niedziela, 6 stycznia 2019

CIASTO PRINCESSA Z JAGODAMI


Czekoladowe blaty przełożone słodkim kremem z chrupiącym batonikiem kokosowym, a wszystko przełamuje lekko kwaśny smak jagód. Pychotka.




SKŁADNIKI

Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm
4 jajka,
1 budyń czekoladowy,
½ szkl. cukru,
1 łyżka kakao,
2 czubate łyżki mąki tortowej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
300 ml kremówki,
200 g mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
3 batony Princessa kokosowa
3 łyżki jagód,
kilka kostek gorzkiej czekolady





WYKONANIE

Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć).

Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywo, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy 2 pokruszone Princessy oraz jagody.

Blaty ciasta przekładamy kremem, dekorujemy gorzką czekoladą i kawałkami Princessy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz