KOTLETY Z KASZY Z
WARZYWAMI
pomysł
na zdrowy, pełnowartościowy obiad bezmięsny
1
torebka kaszy jęczmiennej wiejskiej,
kilka
różyczek brokuła,
6
pieczarek,
6
suszonych pomidorów,
2
jajka,
1
łyżka posiekanego koperku,
sól,
pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka w proszku, przyprawa
uniwersalna,
1
ząbek czosnku,
bułka
tarta,
2
łyżki mąki pełnoziarnistej
Kaszę
gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 min, 5 min. przed końcem dodajemy
różyczki brokuła. Pieczarki kroimy w kostkę, dusimy na patelni do
miękkości, doprawiając solą i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę.
Wystudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego drobno
brokuła, pomidory i wystudzone pieczarki. Dodajemy przeciśnięty
przez praskę ząbek czosnku, przyprawy, koperek, mąkę i jajka.
Wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy małe kotleciki,
lekko spłaszczamy, panierujemy w bułce. Smażymy na złoto z obu
stron na oleju. Można podawać z makaronem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz