pyszna przekąska mięsna
SKŁADNIKI
Farsz:
30 dag mięsa wieprzowego,
20 dag mięsa drobiowego,
1 cebula
sól, pieprz, przyprawa do
mięsa wieprzowego
Ciasto:
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2 dkg drożdży
2 szkl. mąki
1 jajko
1/2 kostki masła
sól
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2 dkg drożdży
2 szkl. mąki
1 jajko
1/2 kostki masła
sól
WYKONANIE
Farsz: Mięso gotujemy do
miękkości w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce do mielenia. Cebulę kroimy w
kostkę, podsmażamy. Mieszamy z mięsem, doprawiamy.
Ciasto: Śmietanę mieszamy z
drożdżami i solą. Dodajemy mąkę i masło- wyrabiamy. Na godzinę
wkładamy do lodówki. Ciasto cienko rozwałkowujemy,
szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Smarujemy
rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem. Układamy w brytfannie
wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz