piątek, 4 stycznia 2019

PIEROŻKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z MIĘSEM

pyszna przekąska mięsna


SKŁADNIKI

Farsz:
30 dag mięsa wieprzowego,
20 dag mięsa drobiowego,
1 cebula
sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego

Ciasto:
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2 dkg drożdży
2 szkl. mąki
1 jajko
1/2 kostki masła
sól



WYKONANIE
Farsz: Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce do mielenia. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Mieszamy z mięsem, doprawiamy.

Ciasto: Śmietanę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy mąkę i masło- wyrabiamy. Na godzinę wkładamy do lodówki. Ciasto cienko rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem. Układamy w brytfannie wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.




 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz