niedziela, 22 października 2017

OMLET KOKOSOWY Z KARMELIZOWANYM JABŁKIEM

Sycący omlet doskonały na leniwe śniadanie - jabłko i cynamon doskonałe połączenie i cudowny aromat, sprawia że dzień staje się piękniejszy. 

 

 

 


SKŁADNIKI

2 jajka,
2 łyżki mąki,
2 łyżki mleka,
1 łyżka wiórek kokosowych,
2 łyżki masła,
szczypta soli


Dodatkowo:
1 jabłko,
szczypta cynamonu,
1/2 łyżeczki cukru,
odrobina wody,
syrop klonowy



WYKONANIE

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie mąkę i mleko - delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, gdy patelnia jest mocno rozgrzana wlewamy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron na złoto.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla, podlewamy odrobiną wody, posypujemy cukrem oraz cynamonem, smażymy aż woda odparuje a jabłko zmięknie.

Omlet wykładamy na talerz, układamy owoce, polewamy syropem klonowym.


 



Talerzyk, na którym podałam omleta pochodzi z  Galeria Cuda Świata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz