Sycący omlet doskonały na leniwe śniadanie - jabłko i cynamon doskonałe połączenie i cudowny aromat, sprawia że dzień staje się piękniejszy.
SKŁADNIKI
2 jajka,
2 łyżki mąki,
2 łyżki mleka,
1 łyżka wiórek kokosowych,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 łyżki mleka,
1 łyżka wiórek kokosowych,
2 łyżki masła,
szczypta soli
Dodatkowo:
1 jabłko,
szczypta cynamonu,
1/2 łyżeczki cukru,
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie mąkę i mleko - delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, gdy patelnia jest mocno rozgrzana wlewamy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron na złoto.
- Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Przekładamy do rondla, podlewamy odrobiną wody, posypujemy cukrem
oraz cynamonem, smażymy aż woda odparuje a jabłko zmięknie.
Omlet wykładamy na talerz, układamy owoce, polewamy syropem klonowym.
Talerzyk, na którym podałam omleta pochodzi z Galeria Cuda Świata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz