Gdy na dworze jest już zimno, nie chce się nigdzie wychodzić. Świetnym pomysłem na spędzenie miłego wieczoru pod kocykiem są kruche maślane ciasteczka w towarzystwie gorącej herbaty. Ciastka mają bardzo ciekawy smak dzięki pistacjom i żurawinie. Do ciasteczek użyłam pistacji firmy Helio. Inspirację na ciastka znalazłam TU.
SKŁADNIKI
100 g masła,
45 g cukru pudru pudru,
1 łyżka mleka,
150 g mąki pszennej,
20 g pistacji niesolonych,
20 g żurawiny suszonej
WYKONANIE
Masło ucieramy z cukrem pudrem na
puch, dodajemy mleko oraz mąkę, aby powstała jednolita masa.
Dodajemy pistacje i żurawinę, mieszamy. Formujemy podłużny wałek
, zawijamy w folię, wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym
czasie kroimy w plastry 6-7 mm, układamy na blasze wyłożonej
papierem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 12 minut w 200
stopniach. Studzimy na kratce.
Ależ pyszne combo! Oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/