czwartek, 19 października 2017

CIASTKA Z PISTACJAMI I ŻURAWINĄ

Gdy na dworze jest już zimno, nie chce się nigdzie wychodzić. Świetnym pomysłem na spędzenie miłego wieczoru pod kocykiem są kruche maślane ciasteczka w towarzystwie gorącej herbaty. Ciastka mają bardzo ciekawy smak dzięki pistacjom i żurawinie. Do ciasteczek użyłam pistacji firmy Helio. Inspirację na ciastka znalazłam TU.

 

 








 SKŁADNIKI

100 g masła,
45 g cukru pudru pudru,
1 łyżka mleka,
150 g mąki pszennej,
20 g pistacji niesolonych,
20 g żurawiny suszonej





WYKONANIE


Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy mleko oraz mąkę, aby powstała jednolita masa. Dodajemy pistacje i żurawinę, mieszamy. Formujemy podłużny wałek , zawijamy w folię, wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie kroimy w plastry 6-7 mm, układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 12 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce.










1 komentarz:

  1. Ależ pyszne combo! Oj zjadłabym :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń