Kruche ciasteczka o waniliowym smaku doskonałe na halloween.
SKŁADNIKI
1 szkl. mąki tortowej,
½ szkl. mąki krupczatki,
100 g masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
1/3 szkl. cukru pudru,
kilka kropli olejku waniliowego
szczypta soli,
migdały,
białko
WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy
ciasto, wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie odrywamy po
kawałku ciasto, formujemy paluchy, smarujemy rozkłóconym białkiem,
na końcu każdego palucha wciskamy połówkę migdała. Tępą
końcówką noża robimy 3 nacięcia tuż nad paznokciem i następnie
przy końcu paznokcia. Gotowe paluchy chłodzimy jeszcze co najmniej
10 minut przed pieczeniem. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz