poniedziałek, 30 października 2017

PALUCHY WIEDŹMY

Kruche ciasteczka o waniliowym smaku doskonałe na halloween.







SKŁADNIKI
1 szkl. mąki tortowej,
½ szkl. mąki krupczatki,
100 g masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
1/3 szkl. cukru pudru,
kilka kropli olejku waniliowego
szczypta soli,
migdały,
białko



WYKONANIE

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie odrywamy po kawałku ciasto, formujemy paluchy, smarujemy rozkłóconym białkiem, na końcu każdego palucha wciskamy połówkę migdała. Tępą końcówką noża robimy 3 nacięcia tuż nad paznokciem i następnie przy końcu paznokcia. Gotowe paluchy chłodzimy jeszcze co najmniej 10 minut przed pieczeniem. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz