czwartek, 20 lipca 2017

OGÓRKI CURRY

Sezon na przetwory ogórkowe w pełni. Nie wyobrażam sobie nie zrobić ogórków z przyprawą curry, które są jednymi z moich ulubionych. Doskonałe na kanapki, do sałatek i obiadu. W zależności od tego do czego chce je użyć, kroję w cienkie plastry pionowe i poziome (najlepsze na kanapki) albo w ćwiartki (takich używam do sałatek).

 


 


SKŁADNIKI

Zalewa:
6 szkl. wody
1,5 szkl. octu
1,5 szkl. cukru
3 łyżki soli o'Sole
2 łyżki przyprawy curry

ogórki gruntowe- 
ilość w zależności od tego jak pokroimy oraz jak ułożymy ogórki w słoiku (2- 3 kg)

Do każdego słoika:
po kilka ziaren gorczycy
kwiatostany kopru
liście selera



WYKONANIE

Składniki na zalewę zagotowujemy. Ogórki kroimy w ćwiartki lub plastry. Do każdego słoika wkładamy koper i gorczycę, układamy ogórki, na wierzchu kładziemy listek selera, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 5 minut. 


1 komentarz: