niedziela, 23 lipca 2017

CHLEBEK BANANOWY

Zostało mi kilka bardzo dojrzałych bananów, więc postanowiłam w końcu zrobić chlebek bananowy. Zainspirowałam się przepisem z TEJ strony. Pyszny, pożywny chlebek, posmarowany dżemem smakuje doskonale. 

 




 


SKŁADNIKI

3 dojrzałe banany,
120 g mąki pszennej,
120 g mąki graham,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
150g jogurtu naturalnego,
3 jajka,
garść orzechów włoskich



WYKONANIE

Banany rozgniatamy, dodajemy jajka, jogurt i syrop klonowy, mieszamy. W drugiej misce łączymy suche składniki. Do suchych składników dodajemy mokre składniki oraz posiekane orzechy, mieszamy. Wylewamy do formy (20x10cm) wyłożonej pergaminem, pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach.


2 komentarze:

  1. super. moje dziecko oszaleje z radości na taki chlebek. Jest fanatykiem bananowego ciacha (u mnie na stronie http://www.wysmakowane.pl/przepisy/ciasto-bananowe-z-lemon-curd/), więc ten chlebek też na pewno zrobi furorę :)

    OdpowiedzUsuń