środa, 17 sierpnia 2016

DROŻDŻÓWKI Z NEKTARYNKAMI I KRUSZONKĄ

pyszne, puszyste drożdżówki z serem i owocami

 




SKŁADNIKI

Ciasto:
30 g drożdży
100 ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru
250 g mąki
1 jajko
1/4 szkl. oleju
szczypta soli

Nadzienie:
200 g sera twarogowego,
3 łyżki śmietany
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego
dodatkowo cukier do smaku
2 nektarynki

Kruszonka:

2 łyżki margaryny,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mąki 



WYKONANIE

Ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do większej miski, dodajemy cukier, jajko, sól i olej, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy powoli mąkę i nadal mieszamy, gdy ciasto robi się gęściejsze dodajemy resztę mąki i chwilę wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 9 części. Robimy kulki, rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia. 
W tym czasie robimy nadzienie: ser mieszamy ze śmietaną, cukrem i budyniem na gładką masę. 

Gdy ciasto podrośnie, szklanką na środku każdej kulki robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie serowe. Na serze układamy pokrojone w paski nektarynki. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę zagniatamy). Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. 



1 komentarz: