niedziela, 26 kwietnia 2020

Ptasie mleczko

Lekka pianka z nutką kawy ukryta pomiędzy dwoma biszkoptami, rozpływa się w ustach.

 

 


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
4 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
200 g masła,
1,5 łyżki żelatyny,
400 g serka homogenizowanego,
160 g mleka w proszku
1/3 szkl. cukru pudru

Dodatkowo:
kawa do nasączenia,
gorzka czekolada,
biszkopty



Wykonanie:

Biszkopt
Blaszkę o wymiarach 20x26 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie żółtka, oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na formę. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Nasączemy kawą.

Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce serka, a następnie mleko w proszku. Na końcu dodajemy żelatynę.

1/3 kremu smarujemy biszkopt, układamy warstwę biszkoptów nasączonych w kawie, smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą kremu, posypujemy startą na tarce czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.



2 komentarze: