Lekka pianka z nutką kawy ukryta pomiędzy dwoma biszkoptami, rozpływa się w ustach.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
4 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
Krem:
200 g masła,
1,5 łyżki żelatyny,
400 g serka homogenizowanego,
160 g mleka w proszku
1/3 szkl. cukru pudru
Dodatkowo:
kawa do nasączenia,
gorzka czekolada,
biszkopty
Wykonanie:
Biszkopt:
Blaszkę o wymiarach 20x26 cm
wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie żółtka,
oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na formę.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na
2 placki. Nasączemy kawą.
Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl.
wrzątku. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce
serka, a następnie mleko w proszku. Na końcu dodajemy żelatynę.
Cudownie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty na pieczenie po zobaczeniu zdjęć.
OdpowiedzUsuń