sobota, 25 kwietnia 2020

Gofry bananowe

Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, deser , a właściwie o każdej porze. Podstawę stanowi kasza manna, a słodziwem dojrzały banan.

 

 


Składniki

½ szkl. kaszy manny,
½ szkl. mleka,
2 łyżki mąki pszennej,
1 jajko,
2 łyżki rozpuszczonego masła,
1 banan,
odrobina cynamonu,
1 łyżka wiórek kokosowych







Wykonanie

Kaszę zalewamy mlekiem na 10 minut. Z białek ubijamy pianę. Do kaszy dodajemy rozgniecionego banana, masło, wiórki, mąkę, cynamon, mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek. Rozgrzewamy gofrownicę. Kładziemy łyżką porcje ciasta, smażymy ok. 5 minut. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



1 komentarz:

  1. Świetny pomysł na zutylizowanie bananów, które teraz mi przejrzewają w tempie ekspresowym :D

    OdpowiedzUsuń