Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, deser , a właściwie o każdej porze. Podstawę stanowi kasza manna, a słodziwem dojrzały banan.
Składniki
½ szkl. kaszy manny,
½ szkl. mleka,
2 łyżki mąki pszennej,
1 jajko,
2 łyżki rozpuszczonego masła,
1 banan,
odrobina cynamonu,
1 łyżka wiórek kokosowych
Wykonanie
Kaszę zalewamy mlekiem na 10 minut. Z
białek ubijamy pianę. Do kaszy dodajemy rozgniecionego banana,
masło, wiórki, mąkę, cynamon, mieszamy. Na końcu dodajemy pianę
z białek. Rozgrzewamy gofrownicę. Kładziemy łyżką porcje
ciasta, smażymy ok. 5 minut. Studzimy na kratce. Podajemy z
ulubionymi dodatkami.
Świetny pomysł na zutylizowanie bananów, które teraz mi przejrzewają w tempie ekspresowym :D
OdpowiedzUsuń